top of page
Search

Trigliceridi in HDL

Med lipidi se je izkazalo, da je razmerje med trigliceridi in HDL-holesterolom - holesterolom visoke gostote (ang. high density lipoprotein), (TG/HDL) najmočnejši napovedni kazalec tveganja za srčno žilna obolenja. Najverjetneje je to posledica dejstva, da razmerje TG/HDL ne odraža le potencialno neravnovesje med TG in HDL, temveč tudi vrednosti "delcev nizke gostote LDL". Te delce je zelo težko izmeriti, vendar je dokazano, da so najbolj škodljivi podtip LDL-holesterola. So zelo majhni in se lahko odlagajo v stenah arterij, s čimer pomembno prispevajo k tveganju za srčno žilnih bolezni.


Kakšen pa je vpliv na zdravje?



  • Občasno uživanje velikih količin alkohola (pitje pijač med vikendi) je v raziskavi na 7.500 moških povečalo tveganje za visoko razmerje TG/HDL za 36 %. Ta prirast tveganja je bil večji za posameznike, ki so občasno zaužili večje količine alkohola, kot za tiste, ki so večje količine redno uživali.

  • Razmerje TG/HDL nad 3,75 (v mg/dl) je bilo povezano s 54 % večjim tveganjem za nastanek srčno žilnih bolezni in s 113 % večjim tveganjem za možgansko kap.




  • V raziskavi, ki je vključevala skoraj 40.000 sodelujočih, je bilo 50 % srčno žilnih dogodkov povezanih z razmerjem TG/HDL nad 3,5. Podobna je bila pogostnost sladkorne bolezni tipa 2 dvakrat večja pri osebah z razmerjem TG/HDL nad 3,5 (v mg/dl).


Kaj lahko sami storimo za izboljšanje? Naštejmo samo nekaj pristopov, ki so dokazani:

  • Ne preskakujte obrokov. Dokazano je bilo, da so imeli posamezniki, ki so preskakovali obroke, do 18 % višje vrednosti trigliceridov kot običajni/pogosti jedci.

  • Izogibajte se kajenju, tako aktivnem kot pasivnem. Kajenje cigaret je povezano z višjimi vrednostmi trigliceridov v primerjavi z nekadilci tako pri moških kot ženskah. Razširjenost nenormalnih ali povišanih vrednosti trigliceridov je bila pri kadilcih okoli 4 % večja kot pri nekadilcih.

  • Uživajte oreščke. Dokazano je bilo, da 10 g mandljev dnevno pred zajtrkom prispeva k povišanju "zdravega" holesterola HDL do 15 % v 3 mesecih. Orehi pa so eden najboljših virov rastlinskih omega 3 maščob.

  • Dokazano je bilo, da 3–4 g omega-3 maščobnih kislin dnevno prispeva k znižanju vrednosti trigliceridov v plazmi v povprečju za 30 %. (ribe kot sta losos in skuša vsebujeta najvišje vrednosti omega 3 maščob med živalskimi viri)

  • Avokado, jagode, kokos, fige, artičoke, chia semena in oreški lahko znižajo vrednosti TG za 13 %.

Da pa ni več ugibanj po kateri prehrani je bolje poseči, katere navade bi bilo bolje omejiti ali spremeniti, kako prilagoditi življenjski slog genetskem zapisu, opravite DNK test življenjskega sloga in odkritje svoje predispozicije.


I wish you all the health in the world!

.

bottom of page