top of page
Search

Hidracija kože

Hidratacija pomaga naši koži, da ohrani elastičnost in deluje kot zaščitna pregrada. To je večinoma odvisno od zunanje plasti kože, imenovane stratum corneum, ki ščiti temeljno tkivo pred dehidracijo in okužbo. Medtem ko optimalno hidrirana koža vsebuje do 15 odstotkov vode, jo dehidrirana koža vsebuje manj kot 10 odstotkov.

Med drugim je transport vode v kožne celice natančno reguliran z akvaporinom-3 (AQP3). Izguba vode iz kože je zato skrbno uravnavana. Gen AQP3 kodira protein akvaporin-3 (AQP3), ki tvori pore v membrani kožnih celic, skozi katere lahko voda v celice prehaja hitreje. AQP3 uravnava gibanje molekul vode in molekul glicerola preko celičnih membran ter preprečuje prehod ionov in drugih topil. AQP3 je zato bistven element, ki uravnava hidratacijo naše kože, in je bistvenega pomena za vlažnost in elastičnosti kože, celjenje ran in izgradnjo biodermisa.


Dehidrirana koža je hkrati suha in mastna. Paradoks, kajne? Do tega pride, ker koži primanjkuje vode, zato jo telo poskuša nadoknaditi s proizvodnjo olja.

Ali uživate v dolgih in vročih prhah? Čeprav so prijetne, pa toplota iz vroče vode v kombinaciji z milom zmehča kožo in počasi odstrani naravno maščobno zaščitno plast. To lahko povzroči občutek suhe kože in srbečico. Daljše in bolj vroče kot je prhanje, več vlage lahko izgubite.




Zanimivost:

Leta 2011 je Evropska unija z zakonom prepovedala podjetjem, ki se ukvarjajo s prodajo ustekleničene vode, da svoj izdelek oglašujejo s trditvijo hidracije, saj naj samo pitje vode ne pomaga pri hidraciji - bolje naj bi to delo opravila sadje in zelenjava.



I wish you all the health in the world!


bottom of page